https://extension.uned.es/actividad/idactividad/22943
UNED Illes Balears dedica un curso al menorquín de origen Albert Camus en su 60 aniversario
Los días 25 y 26 de septiembre a distancia, tanto en directo como en diferido
PALMA.- Camus: políticas, exilios y pasiones es el titulo del curso que el Centro Asociado de la UNED Illes Balears dedica al filosofo, escritor, periodista, actor y director teatral y portero de fútbol Albert Camus, de família materna menorquina y visitante de Mallorca e Ibiza en 1935, en el 60 aniversario de su muerte en accidente de automóvil (1960), a los 46 años y poco después de recibir el Premio Nobel de literatura. El curso tendrá lugar los próximos 26 y 27 de septiembre, únicamente a distancia, tanto en directo como en diferido, y se podrà seguir desde cualquier lugar.
El director del curso, Jordi Maíz Chacón, doctor en Historia y profesor-tutor de la UNED Illes Balears, será el primero en intervenir sobre Albert Camus, de la no violencia al anarquismo, ya que este autor evolucionó desde posturas pacifistas, pasando por la participación en la Resistencia francesa contra el nazismo, hasta acercarse a postures libertarias. A continuación, Hélène Rufat, profesora de la Universitat Pompeu Fabra y presidenta de la Asociación de Estudios Camusianos, se referirá a Camus y el exilio español, ya que el escriptor y filósofo intervino muy activamente en favor de los republicanos derrotados y se opuso frontalment a Franco y al resto de dictaduras, de cualquier color político.
La segunda jornada la abrirá Josefina Salord Ripoll, catedrática de Llengua Catalana i Literatura (jubilada) i hasta hace poco coordinadora científica del Institut Menorquí d’Estudis, sobre Camus: Menorca, las Baleares, la lengua y cultura catalanas y el Mediterráneo, con un recorrido por los vinculos con este entorno del protagonista, nacido en la Argelia colonial francesa y descendiente de mahoneses. Finalmente, el periodista Francesc M. Rotger, también profesor-tutor de UNED Illes Balears, con el título Camus: el fútbol, el teatro, la prensa y la ética, tratará de completar el abanico con otros aspectos de su personalidad.
Albert Camus (1913-1960), huérfano de padre e hijo de una madre analfabeta y casi sordomuda, mujer de la limpieza, pudo estudiar gracias a una beca, sufrió tuberculosis y es autor de clásicos contemporáneos como El extranjero, Calígula, El mito de Sísifo, El hombre rebelde o El primer hombre. Recientemente se ha vuelto a poner de actualidad su novela La peste, por sus paralelismos con la actual pandemia, y los universitarios de Minsk han utilizado su fotografía en las protestes contra la política del presidente Lukashenko.
UNED Illes Balears dedica un curs al menorquí d’origen Albert Camus en el seu 60 aniversari
Els dies 25 i 26 de setembre a distància, tant en directe com en diferit
PALMA.- Camus: políticas, exilios y pasionesés el títol del curs que el Centre Associat de la UNED Illes Balears dedica al filòsof, escriptor, periodista, actor i director teatral i porter de futbol Albert Camus, de família materna menorquina i visitant de Mallorca i Eivissa el 1935, en el 60 aniversari de la seva mort en accident d’automòbil (1960), als 46 anys i poc després d’haver rebut el Premi Nobel de literatura. El curs es durà a terme els pròxims 26 i 27 de setembre, únicament a distància, tant en directe com en diferit, i es podrà seguir des de qualsevol lloc.
El director del curs, Jordi Maíz Chacón, doctor en Història i professor-tutor de la UNED Illes Balears, serà el primer en intervenir sobreAlbert Camus, de la no violencia al anarquismo, ja que aquest autor va evolucionar des de postures pacifistes, passant per la participació a la Resistència francesa contra el nazisme, fins a acostar-se a posicions llibertàries. A continuació, Hélène Rufat, professora de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de l’Associació d’Estudis Camusians, es referirà aCamus y el exilio español, ja que l’escriptor i filòsof va intervenir molt activament en favor dels republicans derrotats i es va oposar frontalment a Franco i a la resta de dictadures, de qualsevol color polític.
La segona jornada l’obrirà Josefina Salord Ripoll, catedràtica de Llengua Catalana i Literatura (jubilada) i fins fa poc coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, sobre Camus: Menorca, las Baleares, la lengua y cultura catalanas y el Mediterráneo, amb un recorregut pels vincles amb aquest entorn del protagonista, nascut a l’Algèria colonial francesa i descendent de maonesos. Finalment, el periodista Francesc M. Rotger, també professor-tutor de UNED Illes Balears, amb el títol Camus: el fútbol, el teatro, la prensa y la ética, tractarà de completar el ventall amb altres vessants de la seva personalitat.
Albert Camus (1913-1960), orfe de pare i fill d’una mare analfabeta i gairebé sordmuda, dona de fer feines, va poder estudiar gràcies a una beca, patí tuberculosi i és autor de clàssics contemporanis com L’estrany, Calígula, El mite de Sísif, L’home rebel o El primer home. Recentment ha tornat a posar-se d’actualitat la seva novel·la La pesta, pels seus paral·lelismes amb l’actual pandèmia, i els universitaris de Minsk han fet servir la seva fotografia en les protestes contra la política del president Lukaixenko.